Artikelen

Inspirerende interviews en video’s om slimmer, duurzamer en veiliger te bouwen. Aan het woord komen experts, bouwers en beleidsmakers.

17 nov, 2021

Zo komt het Nationaal Isolatieprogramma eruit te zien

Vorige week presenteerde minister Ollongren de hoofdlijnen van het Nationaal Isolatieprogramma. Eerder werd voor dit programma 514 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de periode 2022 t/m 2024. Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is het aanpakken van woningen die nu nog slecht geïsoleerd zijn. In Nederland zijn dat er ongeveer 2,7 miljoen.
29 sep, 2021

Slim Isoleren met EPS: hellend dak

EPS, beter bekend als piepschuim, heb je in allerlei vormen en maten. Het wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar ook in de bouw is EPS onmisbaar. Je kunt er namelijk uitstekend mee isoleren. In de serie ‘Slim Isoleren met EPS’ laten we je zien waar in huis EPS gebruikt wordt om te isoleren.
14 sep, 2021

ChristenUnie, GroenLinks en CDA lanceren manifest Nationaal Isolatieprogramma

Het Nederlandse isolatiebeleid moet op de schop. Dat vinden ChristenUnie, GroenLinks en CDA. Ondersteund door zeven maatschappelijke organisaties pleiten zij voor een Nationaal Isolatieprogramma. In het bijbehorende manifest presenteren zij 12 concrete voorstellen om sneller, slimmer en socialer te gaan isoleren.
23 aug, 2021

NII over het belang van goed isoleren

Isoleren is de meest effectieve maatregel om energie te besparen. De moderne generatie kunststof isolatieplaten gemaakt van EPS, PIR, PUR en Resol passen uitstekend in een toekomst waarin bouwwerken steeds beter geïsoleerd worden. De leden van de Nederlandse Isolatie Industrie (NII) werken daarom samen in het geven van voorlichting over de wijze waarop isolatie een bijdrage kan leveren aan energiebesparing en reductie van CO2.
8 jul, 2021

Duurzaam en groen regeerakkoord mogelijk volgens Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen

De zes groene netwerken van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Volt en VVD, samenwerkend in het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP), zijn 50 bouwstenen overeengekomen voor een duurzaam en groen regeerakkoord.
7 jul, 2021

Waarom EPS het beste isolatiemateriaal is

EPS, beter bekend als piepschuim, heb je in allerlei soorten en maten. Het wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar ook in de bouw is EPS onmisbaar. Je kunt er namelijk uitstekend mee isoleren. In dit artikel 5 redenen waarom EPS het beste isolatiemateriaal is.
28 jun, 2021

Nationaal Isolatie Programma: waarom het noodzakelijk is

Het Nationaal Isolatie Programma is een initiatief van een brede coalitie van partijen die pleiten voor het verhogen van het tempo van het isoleren van woningen in Nederland. Op dit moment zijn er te veel woningen slecht geïsoleerd: drie op de vier woningen in Nederland scoort lager dan energielabel B. Dit kan én moet beter, vinden de aangesloten partijen. Vandaar dat zij nu met een Nationaal Isolatie Programma komen.
16 jun, 2021

Eerlijke Klimaatagenda roept op tot nationaal isolatieprogramma

De Eerlijke Klimaatagenda roept op tot een nationaal isolatieprogramma voor mensen met een lager inkomen. Het zijn nu doorgaans de laagste inkomens die in de slechtst geïsoleerde huizen wonen, zowel huur als koop. Met een isolatieprogramma worden de huizen van deze mensen als eerste klaargemaakt voor een duurzame warmteoplossing.
15 jun, 2021

Producenten en sloopaannemers enthousiast over opening recyclingfabriek PolyStyreneLoop

Morgen is het zover. Dan opent recyclingfabriek PolyStyreneLoop haar deuren in Terneuzen. Reikhalzend kijken producenten en sloopaannemers uit naar de opening van de fabriek. Met de fabriek komt er eindelijk een einde aan het onderscheid tussen oud en nieuw EPS. Vanaf nu is het mogelijk om al het vrijgekomen EPS uit sloopprojecten te hergebruiken.
15 jun, 2021

Arjan Hol: “Sloopaannemers zijn de schakel tussen oude en nieuwe gebouwen”

Sloopaannemers zijn essentieel in de circulaire economie. Zij ontmantelen en demonteren gebouwen en de vrijgekomen materialen zijn te gebruiken voor nieuwe gebouwen. Met de komst van de recyclingfabriek PolyStyreneLoop hebben sloopaannemers nu ook een adres voor het vrijgekomen EPS-isolatiemateriaal.
14 jun, 2021

Isolatie populairste aanpassing bij verduurzamen woning

Nederlanders geven veel geld uit aan de verduurzaming van hun woning: vorig jaar ruim 8,1 miljard. Dat blijkt uit het Duurzaam Wonen-onderzoek van Multiscope onder 4000 Nederlanders. Het meeste geld gaat naar isolatie.
9 jun, 2021

Buitengevelisolatie voldoet aan eisen brandveiligheid Bouwbesluit

De Nederlandse systemen voor buitengevelisolatie voldoen aan de brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit. Deze conclusie staat in het rapport ‘Brandveilige toepassing van EPS-ETICS’ uitgevoerd in opdracht van de Bond voor Pleisterbouw.
7 mei, 2021

Isolatie industrie: expertise bedrijfsleven noodzakelijk bij opstellen brandnormen

Er is geen sprake van een belangenconflict bij de totstandkoming van normen voor brandveiligheid. Dat is het standpunt van de Nederlandse Isolatie Industrie (NII) in reactie op de uitzending van Zembla op 6 mei.
20 apr, 2021

Ook voor oud EPS uit gebouwen is er nu een oplossing

PolyStyreneLoop biedt een unieke recyclingoplossing die het polystyreen en het broom in de vlamvertrager scheidt.
12 apr, 2021

Op weg naar aardgasvrij: deze isolatiedikte is nodig

Demissionair minister van BZK Kasja Ollongren heeft in maart de ‘standaard en streefwaarden voor woningisolatie’ gepresenteerd. De standaard biedt handelingsperspectief aan woningeigenaren die niet willen wachten op het aardgasvrij maken van de woning, maar nu al maatregelen willen nemen.
25 mrt, 2021

‘100.000 woningen per jaar isoleren met isolatie-voucher’

Met een isolatie-voucher van 2000 euro is het mogelijk 104.000 woningen per jaar te verduurzamen, dat blijkt uit berekeningen van het EIB.
15 mrt, 2021

Otto Friebel: “Recycling is de verantwoordelijkheid van de hele bouwketen”

Friebel is directeur van BRBS Recycling en behartigt de belangen van zeventig recyclingbedrijven van bouw- en sloopafval en bedrijfsafval. We vragen hem welke kansen en uitdagingen hij ziet voor recycling in de bouw.
4 mrt, 2021

Recycling in verkiezingsprogramma’s – groen, groener groenst

Om de circulaire transitie in de bouwsector op vaart te brengen is ondersteunend en stimulerend beleid nodig vanuit de overheid. We zetten daarom naar de standpunten en verkiezingsbeloftes over hergebruik en recycling van materialen op een rij.
18 feb, 2021

De oneindige levensloop van 100% recyclebaar EPS

EPS wordt toegepast in verschillende sectoren, zoals de bouw, de gezondheidszorg en de land- en tuinbouw. Misschien ken je het ook wel als piepschuim, airpop of tempex. Het is een duurzaam materiaal dat oneindig meegaat en niet veroudert.
Blijf automatisch op de hoogte van onze gratis webinars en whitepapers.

Je ontvangt dan maximaal één keer per maand een e-mail van ons.

SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Stybenex is de Nederlandse branchevereniging van fabrikanten van EPS producten. We geven voorlichting, verrichten eigen studies en werken mee aan onderzoeken die relevant zijn voor de toepassing van EPS.