Dakisolatie

Dakisolatie is de meest efficiënte manier van isoleren. Dat geldt zowel voor een plat dak, als voor een hellend dak. Voor beide typen daken zijn legio mogelijkheden om zowel te isoleren en als gelijk te renoveren. Door dakisolatie wordt je zolder bovendien leefbaarder.

Handige doe-het-zelvers kunnen dakisolatie zelf uitvoeren, zeker van binnenuit. Wordt het een te ingewikkelde klus, schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in. De uitvoering is bij uitstek werk voor de professionele dakdekker, die lid is van Vebidak of Dakmerk, die nog meer garantie geeft.
Kijk voor bitumineuze systemen bij ProbasysBenelux en voor kunststofsystemen bij Vekudak.

3209-renovatie-gemertIsolatie onder de pannen
Het principe van na-isolatie is: trek het gebouw een warme jas aan. Het geldt ook voor een pannendak. Aan de buitenzijde is een pannendak prima te isoleren met gebonden EPS-parels, net als in de spouwmuur.
EPS-parels zijn vochtongevoelig en geen voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Eventueel doorslaand vocht of smeltende stuifsneeuw vormt geen gevaar. De isolatiewaarde hangt af van de hoogte van de dakspouw.
Het systeem met gebonden EPS-parels bestaat al meer dan dertig jaar. De isolatiewaarde is hoog en het systeem wordt gecontroleerd door een officieel instituut: SKG-IKOB. Met een combi-spuitpistool worden de EPS-parels en bindmiddel in de dakspouw onder de pannen gespoten. Dit vormt een gebonden, homogene massa.

binnenzijde-dak-proefwoning-3-de-kroevenPanvormige isolatieplaten
Aan de buitenzijde is een pannendak goed te isoleren met speciaal gevormde EPS-isolatieplaten, waarbij de vorm is aangepast aan de dakpan.
EPS is vochtongevoelig en geen voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Eventueel doorslaand vocht of smeltende stuifsneeuw vormt geen direct gevaar. De isolatiewaarde hangt af van de hoogte van het speciale panvormige element. Het systeem wordt al meer dan dertig jaar toegepast. De uitvoering van dit Recapan® systeem gebeurt door licentiehouders.

De werkwijze is als volgt: een rij pannen wordt van boven naar beneden en van links naar rechts verwijderd. De pannen worden gecontroleerd en eventueel vervangen. Een rij EPS-platen wordt aangebracht op de bestaande panlatten en de pannen worden teruggeplaatst. Goot en dakranden worden door de gewijzigde hoogte van het daksysteem ook aangepast. Wat resteert is een strak en vlak dak, perfect geïsoleerd en regen- en luchtdicht.

dsc_0054-slimfix-renoIsolatie-element op het dakbeschot
Voor de totale renovatie van het dak zijn sinds een decennium speciale renovatie-elementen beschikbaar. Daarmee wordt een dak geheel na-geïsoleerd, strak gemaakt, gerepareerd en opnieuw van latten, tengels en dakpannen voorzien. De luchtdichtheid wordt gegarandeerd.
Er bestaan elementen op basis van PUR-schuim en op basis van EPS. De EPS-industrie staat goed bekend om haar EPS-sandwich en -ribpanelen. Deze renovatie-elementen zijn speciaal voor renovatietoepassingen ontwikkeld. De elementen van EPS geven de beste prijs-prestatie verhouding. Verschillende producenten hebben deze elementen in hun programma.

De renovatie-elementen worden als volgt aangebracht. Het gehele dak wordt tot aan het dakbeschot verwijderd, gecontroleerd en desnoods gerepareerd. De renovatie-elementen worden gemonteerd, daarna de tengels en panlatten. Vervolgens gedekt met (meestal nieuwe) pannen. Dakranden en goten worden (opnieuw) afgetimmerd. Voor de uitvoering heb je een dakdekker en/of een timmerman nodig.

dsc_0119-recapanPannendak tussen de gordingen
Je dak aan de buitenzijde isoleren is bouwfysisch gezien de beste methode. Maar soms is het slecht uitvoerbaar of te duur. Dit is het geval als de woning nog vrij jong is en al voorzien is van een vorm van isolatie. De oplossing is dan isolatie aan de binnenzijde aan te brengen. Let op: dit dient zeer zorgvuldig en professioneel te gebeuren.

Inmiddels is ook voor de handige doe-het-zelver een renovatie systeem op basis van EPS beschikbaar dat tegelijk een dampremmende functie heeft, tochtdicht is en een schone strakke afwerkzijde oplevert. Hiervoor zijn diverse EPS-systemen beschikbaar.

De beste methode is het dak vullen van de ruimte tussen de gordingen of sporen met isolatie. Breng een dampremmende folie aan de warme kant aan en over de gordingen tengels met gipskartonplaten als afwerking aan. Deze laatste, beschermende bewerking is altijd noodzakelijk en geeft een strak uiterlijk.
EPS is hiervoor uitstekend isolatiemateriaal, vanwege de verwerkbaarheid, geen irritatie aan de huid en de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Isolatie onderlangs de gordingen
Soms is isolatie aan de binnenzijde – en dan specifiek onderlangs de gordingen – de oplossing. Dit dient zeer zorgvuldig en professioneel te gebeuren.
Deze methode wordt toegepast als de gordingen of sporen zo onregelmatig zijn dat met een lattensysteem haaks op de bestaande onderconstructie eerst een strakke basis wordt gemaakt.
De werkwijze is als volgt. Vul de ruimte tussen de haaks aangebrachte latten (hart op hart max. 60 cm.) over de gordingen of sporen geheel met isolatie. Breng een dampremmende folie en over de latten gipskartonplaten als afwerking aan. Deze laatste, beschermende bewerking is altijd noodzakelijk en geeft een strak uiterlijk. Die folie is niet nodig als het geen verblijfsruimte is of wordt.
EPS is hiervoor uitstekend isolatiemateriaal, vanwege de verwerkbaarheid, geen irritatie aan de huid en de lage kosten.
Isolatie op dak van golfplaten
Voor de totale renovatie van een dak met golfplaten zijn speciale renovatie-elementen beschikbaar. Daarmee wordt een dak aan de bovenzijde geheel na-geïsoleerd, strak gemaakt en voorzien van een waterdichte afwerking.
Er bestaan alleen elementen op basis van EPS; deze renovatie-elementen zijn speciaal voor toepassing bij golfplaten ontwikkeld.

De renovatie-elementen worden als volgt aangebracht. Het gehele dak wordt gereinigd, gecontroleerd en desnoods gerepareerd. Vervolgens worden de renovatie-elementen gemonteerd en afgewerkt. Dit dient te geschieden door een dakdekker en/of een timmerman.

Dakisolatie op plat dak
Een in Nederland ongebruikelijke, maar niet minder interessante manier van na-isoleren is die met een ‘omgekeerd dak’. Dit is alleen mogelijk bij geballaste daken. De bestaande ballastlaag van grind of tegels wordt verwijderd, de onderliggende dakbedekking eventueel gerepareerd of gerenoveerd. Vervolgens worden isolatieplaten op de bestaande dakbedekking gelegd en weer geballast met het bestaande, schoongemaakte grind of met de oude tegellaag.

Voor isolatie komt meestal XPS (geëxtrudeerd polystyreen, meestal lichtblauw of lichtgroen van kleur) in aanmerking.
Door de dikte van het totale pakket moeten vaak de randen/opstanden hoger worde. Ook moet goed gekeken worden of de loodstroken etc. een goede waterafvoer borgen.

Dakisolatie plat dak onder dakbedekking
Een bestaand dak waarvan de dakbedekking nog in een redelijke staat is, maar wel onderhoud nodig heeft, kun je in één keer isoleren en renoveren. Je hebt dan het voordeel van een moderne dakbedekking die onderhoudsarmer is dan de oudere systemen.
De bestaande dakbedekking wordt in dit systeem eerst schoongemaakt, gerepareerd en desnoods vervangen of met een laag gebitumineerd glasvlies overtrokken. Deze laag functioneert als dampremmende laag in het complete pakket. Daarover komt de isolatielaag en het geheel wordt afgewerkt met een modern bitumineus of kunststof dakbedekkingsysteem.

Als isolatiemateriaal komt in aanmerking EPS, PUR/PIR of de zware varianten minerale wol. De kunststofschuimen EPS en PUR zijn per definitie drukvaster en beter beloopbaar; ze nemen geen vocht op waardoor de isolatiewaarde niet terugloopt. Minerale wol claimt brandveiliger te zijn, maar het isoleert slechter en is kwetsbaar bij ingesloten vocht en lekkages. In de regel is het ook duurder en de bijdrage aan brandveiligheid op gebouwniveau is niet altijd groter. EPS blijft de goedkoopste en duurzaamste oplossing en is zonder beschermende maatregelen (handschoenen, brillen, gezichtsmaskers) te verwerken. Bovendien moet vanwege het hogere gewicht een dikke minerale wolplaat met twee mensen verwerkt worden. Ook is er een kans dat de constructie op het hogere gewicht moet worden aangepast. Dat drijft de prijs op.

Dakisolatie plat dak onder dakbedekking tussen dakbalken
Is het niet mogelijk een plat dak aan de bovenzijde na te isoleren? Breng de isolatie dan aan de onderzijde aan. Dit kan alleen bij houten dakconstructies.
Laat het werk uitvoeren door een vakkundig bouwbedrijf/timmerman met kennis van zaken. De ruimte tussen de balken dient volledig te worden gevuld voor de maximale isolatie. Breng onderlangs de balken een totaal afsluitende dampremmende laag aan, afgewerkt met tengels en een plafond van bijvoorbeeld gipskartonplaten. De overlappen in de dampremmende laag zijn cruciaal: iedere lekkage meldt zich na enkele jaren namelijk met een totaal verrot dak.
Als isolatiemateriaal komen alleen kunststof schuimen vanwege hun dampremmende eigenschappen in aanmerking. EPS 60-SE de beste oplossing, PUR is vanwege prijs en verwerkbaarheid minder geschikt.

Dakisolatie plat dak onder tegen dakbalken
Soms is het niet mogelijk om tussen de dakbalken isolatie aan te brengen. Breng dan de isolatie onder tegen de dakbalken aan. Kies deze oplossing alleen als het de enige mogelijkheid is.
De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een vakkundig bouwbedrijf/ timmerman met kennis van zaken. Onder tegen de balken worden stijve isolatieplaten aangebracht, regels en een totaal afsluitende dampremmende laag. Dat wordt afgewerkt met een plafond van bijv. gipskartonplaten. De overlappen in de dampremmende laag zijn cruciaal: iedere lekkage meldt zich na enkele jaren namelijk met een totaal verrot dak.
Als isolatiemateriaal komen alleen kunststof schuimen vanwege hun dampremmende eigenschappen in aanmerking. EPS 100-SE is de beste oplossing. PUR is vanwege prijs en verwerkbaarheid minder geschikt.