Eigenschappen

EPS is een zeer duurzame bouwstof die heel energie-efficiënt wordt geproduceerd. De isolatiewaarde blijft constant tijdens de gehele levensduur.
We sommen de ijzersterke producteigenschappen voor je op:

  1. hoge isolatiewaarde
  2. grote belastbaarheid
  3. goed vormvast, zet niet uit en krimpt niet
  4. zeer laag soortelijk gewicht
  5. ongevoelig voor vocht
  6. geen degradatie van eigenschappen
  7. zonder beschermende maatregelen te verwerken
  8. 100% te recyclen

Druksterkte van EPS
De verschillende typen EPS worden aangeduid met de druksterkte, zoals EPS-60. Of met een extra aanduiding zoals EPS–T. Dit is een speciale EPS voor contactgeluidsisolatie onder dekvloeren. Deze waarde of benaming is uitsluitend ter identificatie van het producttype en heeft geen directe relatie met de rekensterkte of zo.

De lange duursterkte voor dragende constructies wordt door berekeningen bepaald. De meest toegepaste typen zijn EPS 60-SE en EPS 100-SE.
EPS 60-SE wordt meestal gebruikt in spouwmuren en als dakisolatie bij pannendaken. EPS 100 bij alle dragende toepassingen zoals onder betonvloeren, op daken en als buitengevelisolatie. De toevoeging “SE” betekent dat het polystyreen brandvertragend gemodificeerd is en brandklasse 1 of 2 volgens de norm NEN 6065 heeft. In moderne termen: EUROKLASSE E volgens EN13501-1.

Buigsterkte van EPS
EPS is vormvast. De buigsterkte is namelijk zodanig genormeerd dat normale behandeling op de bouw of bij toepassing thuis niet tot breuk of knikken lijdt.

Isolatievermogen van EPS
De verhouding 2 procent polystyreen en 98 procent lucht geeft EPS veel isolatiewaarde voor zijn geld, op basis van zijn eigenschappen, prijs en lichte gewicht. Standaard heeft een plaat EPS 100-SE van 100 mm dik een Rd-waarde van 2,5 m2K/W. Dat is hoog.
De “R” is de warmteweerstand van een materiaallaag, “d” staat voor de dikte van het materiaal in meters.

Let op: afhankelijk van de toepassing moet zo’n waarde nog worden aangepast. Dit speelt als er andere materialen worden gebruikt zoals bijvoorbeeld dakbeschot om koudebruggen te voorkomen. Alleen een gespecialiseerd bedrijf kan die berekeningen maken.

EPS is lichtgewicht
EPS is ultra licht van gewicht. EPS-isolatie weegt circa 15 (EPS 60-SE) tot ca. 20 kg/m3 (EPS 100-SE). Een isolatieplaat van 50 x 100 x 5 cm EPS 100-SE weegt dus slechts ongeveer 500 gram.

Zo wordt EPS gemaakt