Gevelisolatie

Een goed geïsoleerde buitenmuur houdt de warmte ’s winters binnen en ’s zomers buiten. Je huis wordt er comfortabeler door. Goede gevelisolatie verlaagt je energierekening. Er zijn 3 manieren om de buitenmuur na te isoleren. Het kan met spouwmuurisolatie, met de isolatie aan de buitenkant (buitengevelisolatie) en met de isolatie aan de binnenkant.

Buitengevelisolatie aanbrengen is gespecialiseerd werk. Zoek je een stukadoor voor het aanbrengen van gevelisolatie aan de buitenkant, kijk dan op de site van de brancheorganisatie LSGI
Zoek je een bedrijf dat gespecialiseerd is in het na-isoleren van woningen, kijk dan op de site van de VENIN

Welke gevelisolatie wanneer
De beste manier om je gevel na te isoleren is met buitengevel isolatie. Je pakt als het ware je huis in met een dikke winterjas. Met EPS als basis wordt een zo dik mogelijke nieuwe gevel om het huis heen opgetrokken. Je renoveert dus tegelijk. Informeer eerst bij de gemeente of het vanuit welstand mogelijk is. Want je huis gaat er anders uitzien (en wordt mooier)!

Hebt je een spouwmuur en is buitengevelisolatie niet mogelijk, kies dan voor een spouwmuursysteem met gebonden EPS-parels. Dat is een bewezen technologie en een duurzame oplossing. Kies je voor losse vlokken van minerale wol of cellulose loop je mogelijk het risico van uitzakken en/of nat worden en dan blijft er van het isolerend vermogen minder over.

Is geen van beide methoden mogelijk, kies dan voor gevelisolatie aan de binnenkant. EPS-platen worden op de wanden verlijmd met gips en afgewerkt met gipskarton, gipsvezel of houtachtig plaatmateriaal. Let bij deze toepassing heel goed op de details, dat er geen condensatieproblemen kunnen ontstaan. Raadpleeg hierover een expert.

15112010737-buitengevelisolatie-sto-voorburgBuitengevelisolatie
Er bestaan diverse systemen op basis van verschillende isolatiematerialen en gepleisterde afwerkingen. Voor je woning moet je eerst bepalen wat de beste oplossing is. In 95% van alle gevallen wordt EPS toegepast vanwege de uitstekende prijs-prestatie verhouding. De beste keuze is EPS 100-SE.
Voor de gepleisterde afwerking bestaan twee systemen: een organische pleisterlaag en een dikkere anorganische, minerale pleister. Die laatste wordt meestal ter bescherming op de begane grond toegepast.

Naast isolatie en afwerking zijn er nog veel keuzes in bevestigingsmiddelen, versterkingsweefsels, grofheid van de sierpleisters en kleur. Voor de afwerking van randen en hoeken, maar ook bij kozijnen, bestaan speciale gevormde EPS-delen. Die zorgen voor naadloze aansluitingen.
Let op: vooraf moet je van de gemeente toestemming hebben vanwege mogelijke welstandseisen.

gevel-met-biofoampearls-vulling-isobouwSpouwmuurisolatie
Heb je een woning met een spouwmuur, dan is je huis beter geïsoleerd dan met een traditionele steensmuur. Je hebt ook geen hinder van eventueel doorslaand vocht.
De spouwmuur is eenvoudig en goedkoop na te isoleren. Je verdient die investering binnen 3 of 4 jaar terug. Binnenshuis zul je merken dat na het isoleren de temperatuur van de binnenmuur met 1 à 2 graden is opgelopen.
De meest voorkomende isolatiesystemen zijn met vlokken minerale wol, gebonden EPS-parels en PUR-schuimen.

Systemen met minerale wolvlokken kun je beter niet toepassen: deze lopen de kans op uitzakken, het systeem is vochtgevoeliger en vocht kan leiden tot schimmelkolonies in de spouw. EPS-parels zijn vochtongevoelig en geen voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Eventueel doorslaand vocht vormt geen gevaar. Het systeem met gebonden EPS-parels bestaat al meer dan dertig jaar. De isolatiewaarde is hoog en het systeem wordt gecontroleerd door een officieel instituut: SKG-IKOB.

Spouwmuurisolatie met EPS-parels wordt als volgt aangebracht. In een patroon van ca. 1×1 meter worden op de kruisingen van lint- en stootvoegen gaten van 20 mm geboord. Met een ‘endoscoop’ wordt de spouw gecontroleerd en vervolgens worden de EPS-parels en het bindmiddel met een combi-spuitpistool in de spouw gespoten. Dit vormt een gebonden, homogene massa. De gaten in de muur worden afgewerkt in de kleur van de oorspronkelijke voegen en zijn daarna vrijwel onzichtbaar.

p1060441-energiebesparing-de-kroevenStijl en regelwerk binnengevelisolatie
Is het niet mogelijk om buitengevelisolatie of spouwmuurisolatie toe te passen of wil je nog extra isolatie aanbrengen? Dit kan aan de binnenzijde in de vorm van stijl- en regelwerk van hout, afgewerkt met gipskarton of gipsvezelplaat, eventueel voorzien van een dampremmende laag.
Dit laat je het beste doen door de professionele timmerman. Een installateur zal de kabels en dozen van elektra, water en internet naar voren moeten halen om de dampremmende laag niet te doorbreken.

De stijlafstand en dikte van gipskarton is afhankelijk van de situatie. Door toepassing van 12,5 mm gipskartonplaten bereik je een hogere geluidsisolatie van buiten naar binnen. Deze vorm van isoleren gaat wel gepaard met verlies van binnenruimte, maar je krijgt er energiebesparing, comfort en een vlakke, strakke wand voor terug.
Het stijl- en regelwerk heeft meestal afmetingen van 40×70 mm of in CLS hout 38×89 mm. Kozijnopeningen aan de dagzijde timmer je af. Breng zo mogelijk nog enkele centimeters isolatie aan ter voorkoming van koudebruggen. Een dampremmende laag is nodig op plaatsen met een hogere vochtbelasting, zoals keukens en badkamers.

Voor de prijs-prestatieverhouding komt alleen EPS-isolatie in aanmerking. Glas- en steenwol zijn niet zonder beschermende middelen te verwerken. Harde schuimen als PUR en PIR zijn praktisch onverwerkbaar. Het beste pas je EPS 60-SE of EPS 100-SE toe. Bij grotere bestellingen is het mogelijk de platen exact op maat te laten maken of speciale randafwerking toe te passen. Je werkt het af met een-component PUR-schuim tegen koudebruggen en voor de luchtdichtheid.

Binnengevelisolatie met combipaneel
Als alternatief voor binnengevelisolatie kun je ook een EPS-combipaneel aanbrengen. Daarop is reeds gipskarton of gipsvezelplaat verlijmd, eventueel voorzien van een interne dampremmende laag. Ook dit laat je het best doen door een professionele timmerman of afwerkingbedrijf. En een installateur moet de kabels en dozen van elektra, water en internet naar voren halen. De uitvoering komt verder overeen met hetgeen hierboven is beschreven.