Vloerisolatie

Welke methode en aanpak het beste is voor na-isolatie van de vloer, hangt af van een aantal factoren. Kijk eerst in de kruipruimte welk vloersysteem je hebt. Beoordeel daarna of de kruipruimte vochtig is en bepaal op welke plek je vloerisolatie kunt aanbrengen.

Vloerisolatie is meestal een lastige klus, vanwege de werkruimte of de uitvoering. Kies je voor een vakman dan heb je een professioneel isolatiebedrijf nodig. Bodemhygrolatie (PE–zakken gevuld met EPS-parels) moet je door een bedrijf laten doen dat onder de Termokomfort® organisatie valt.
Zoek je een bedrijf dat breder actief is met het na-isoleren van woningen, kijk dan op de site van de VENIN.

Kruipruimte droog, vochtig of nat
Kijk of de kruipruimte vochtig is, er een laagje water in staat of droog is. Bij een natte kruipruimte, zoals in West Nederland voorkomt, kun je mogelijk met gemeente, woningbouwvereniging of de huiseigenaar overleggen of de grondwaterstand niet blijvend kan worden verlaagd met een paar eenvoudige maatregelen. Dat is beter voor de gezondheid.

applicatie-bodemhygrolatieKruipruimte isoleren onder houten vloer
Voor de isolatie van de kruipruimte kun je het beste bodemhygrolatie® toepassen. Dit gepatenteerde systeem bestaat uit PE–zakken die met EPS-parels zijn gevuld. De zakken worden tegen de funderingsbalken en op de bodem van de kruipruimte neergelegd. Naast een hoge thermische isolatie vermindert dit de vochtigheid aanzienlijk. Door deze isolatie voelt ook de begane grondvloer warmer aan. De ventilatie van de kruipruimte moet wel gehandhaafd worden om waterdamp af te voeren. Daarnaast is leidingisolatie nodig om de warmteafgifte van de verwarmings- en heetwaterbuizen te verminderen, dit laatste heeft overigens altijd zin.

Indien de kruipruimte niet hoog genoeg is kun je in de kruipruimte met losse EPS-parels werken. Harde platen EPS 100-SE tegen de funderingsbalken zijn een alternatief voor de zijkanten en eventueel voor de bodem. Maar dan alleen in een droge, goed bereikbare kruipruimte.

foto0096-nii-fotos-bouwcommunicatieIsolatie tussen de vloerbalken
Bij houten begane grondvloeren is het mogelijk de vloer na te isoleren met EPS-platen tussen de vloerbalken. De kruipruimte moet droog zijn, geen zichtbare druppels hebben in de natte periode en hij moet goed geventileerd blijven. Van alle isolatiematerialen komt alleen EPS in aanmerking vanwege drukvastheid en prijs. De EPS 100-SE kwaliteit is de juiste keuze.

Het werk bestaat uit het op maat maken van de EPS-platen en ze tussen de vloerbalken te klemmen. Dat is een nauwkeurig en vermoeiend werk dat je het best overlaat aan de vakman. Eventuele naden en alle randen afwerken/vullen met een-component PUR-schuim. Ook alle leidingen moeten worden geïsoleerd. Let op of de ventilatie van de kruipruimte gehandhaafd moet blijven. Raadpleeg hierover een expert.
Let op: de opstaande kanten van de funderingsbalken moet je ook isoleren, omdat daar de grootste warmteoverdracht plaatsvindt.

foto0304-nii-fotos-bouwcommunicatieHouten vloer isoleren onderlangs de balken
Bij houten begane grondvloeren kun je de vloer onderlangs de vloerbalken na-isoleren met EPS-platen. De kruipruimte moet droog zijn, goed geventileerd blijven en er mogen geen druppels zichtbaar zijn in de natte periode. Van alle isolatiematerialen komt alleen EPS in aanmerking vanwege drukvastheid en prijs. Toegepast moet worden de EPS 100-SE kwaliteit.

Het werk bestaat uit het op maat maken van de EPS-platen. Mogelijk zijn ze al voorzien van sponningen in de fabriek. Deze zet je met speciale clips tegen de houten of betonnen vloerbalken vast. Dat is een nauwkeurig en vermoeiend werk dat je beter overlaat aan de VENIN-vakman. Eventuele naden en alle randen werk je af of vul je met een-component PUR-schuim. Je moet ook alle leidingen isoleren. De ventilatie van de kruipruimte moet gehandhaafd blijven. Let op: de opstaande kanten van de fundering moet je ook isoleren, daar vindt namelijk de grootste warmteoverdracht plaats.

Kruipruimte isoleren onder betonnen vloer
Voor de isolatie van de kruipruimte kun je het beste bodemhygrolatie® toepassen. Dit gepatenteerde systeem bestaat uit PE–zakken die met EPS-parels zijn gevuld. De zakken worden tegen de funderingsbalken en op de bodem van de kruipruimte neergelegd. Naast een hoge thermische isolatie vermindert dit de vochtigheid aanzienlijk. Door deze isolatie voelt ook de begane grondvloer warmer aan. De ventilatie van de kruipruimte moet wel gehandhaafd worden om waterdamp af te voeren. Daarnaast is leidingisolatie nodig om de warmteafgifte van de verwarmings- en warmwaterbuizen te verminderen, dit laatste heeft overigens altijd zin.

Harde platen EPS 100-SE tegen de funderingsbalken zijn een alternatief voor de zijkanten en eventueel voor de bodem. Maar dan alleen in een droge, goed bereikbare kruipruimte.

holland-9-10-jan-2006-003-thermisolBetonvloer isoleren onderlangs
Bij betonnen begane grondvloeren (balk-en-broodjes-vloeren of ook wel PS-isolatievloeren), maar ook bij houten balkenvloeren, kun je de vloer na-isoleren met EPS-platen onder tegen de vloer. Doe dat alleen als de kruipruimte droog is, goed geventileerd blijft en er geen druppels zichtbaar zijn in de natte periode. Van alle isolatiematerialen komt alleen EPS in aanmerking vanwege drukvastheid en prijs. De EPS 100-SE kwaliteit is de juiste keuze.

Het werk bestaat uit het op maat maken van de EPS-platen en ze tussen de vloerbalken te klemmen. Dat is een nauwkeurig en vermoeiend werk dat je het best overlaat aan de vakman. Eventuele naden en alle randen afwerken/vullen met PUR-schuim. Ook alle leidingen moeten worden geïsoleerd, want de ventilatie van de kruipruimte moet gehandhaafd blijven.
Let op: de opstaande kanten van de funderingsbalken moet je ook isoleren, omdat daar de grootste warmteoverdracht plaatsvindt.