Alle artikelen

Inspirerende interviews en video’s om slimmer, duurzamer en veiliger te bouwen. Aan het woord komen experts, bouwers en beleidsmakers.
16 mei, 2024

Isolatie(programma) niet genoemd in hoofdlijnenakkoord PVV, VVD, NSC en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB vandaag gepresenteerd hebben is nog niets gezegd over het Nationaal Isolatieprogramma of de opgave om de Nederlandse woningvoorraad beter te isoleren.
16 mei, 2024

EPS wordt wereldwijd grootschalig gerecycled

Nieuw onderzoek laat zien dat EPS wereldwijd grootschalig wordt gerecycled. Met recyclingpercentages van meer dan 30% in Noord-Amerika, 40% in Europa en meer dan 50% in Japan, China en Zuid-Korea, voldoet EPS aan de criteria die zijn opgenomen in het United Nations Environment Programme.
29 jan, 2024

Investeringssubsidie isoleren met EPS ook dit jaar beschikbaar

Particulieren en bedrijven die willen isoleren, kunnen daar ook dit jaar subsidie voor ontvangen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. De door het kabinet beschikbaar gestelde subsidiepot bevat dit jaar 600 miljoen euro, 40 miljoen meer dan vorig jaar.
20 nov, 2023

Zo denken NSC, PVV, JA21, PvdD en CU over isoleren

Volgens de laatste peilingen worden de PVV en VVD de grootste partijen in Tweede Kamer, gevolgd door PvdA/Groenlinks en NSC. Tijd on ook de standpunten van o.a. PVV en NSC op een rij te zetten.
30 okt, 2023

Dit zijn de isolatieplannen van Volt, PvdA/GroenLinks en BBB

In de aanloop naar de verkiezingen zetten we de belangrijkste isolatie- en duurzaamheidsvoorstellen van verschillende politieke partijen op een rij. In dit artikel zijn dat de standpunten en voorstellen van Volt, PvdA/GroenLinks en BBB.
2 okt, 2023

Groeiende populariteit huisisolatie leidt tot extra subsidie

De groeiende belangstelling voor het isoleren van woningen in Nederland heeft geleid tot een verhoging van het budget voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) met € 210 miljoen.
25 sep, 2023

Isolatiemaatregelen en de verkiezingen: dit willen VVD, CDA en SP

In aanloop naar de verkiezingen zijn er tal van belangrijke kwesties die politieke partijen willen aanpakken. Een van deze kwesties is de verduurzaming van woningen, met een focus op isolatie. Hieronder bespreken we de standpunten van VVD, CDA en SP met betrekking tot het bevorderen van woningisolatie.
30 aug, 2023

Vleermuizen-uitspraak vertraagt de zo belangrijke isolatie-opgave

Nu de Raad van State heeft geoordeeld dat een grondig vleermuizenonderzoek een vereiste is voor spouwmuurisolatie, heerst er onzekerheid, verontwaardiging en bezorgdheid in de isolatiebranche.
12 jul, 2023

Brandtesten op industriële daken met zonnepanelen

Het is voor elke ondernemer een uitdaging: de beslissing om zonnepanelen op een industrieel dak te installeren. Over de brandveiligheid circuleren immers nogal verwarrende verhalen. Hoogste tijd nu, zo vindt Stybenex, om de opgedane inzichten te delen en te benutten in het lopende normalisatietraject dat de overheid laat uitvoeren.
15 feb, 2023

Feit of fictie: ook uw bedrijfsdak met zonnepanelen is te verzekeren (kennissessie BouwBeurs 2023)

Van 6 t/m 10 februari vond in de jaarbeurs in Utrecht de BouwBeurs plaats. Bouwprofessionals uit het hele land kwamen samen om te zien en horen wat er nodig is om toekomstbestendig te worden én te blijven. Ook SlimIsoleren was van de partij en verzorgde de kennissessie ‘Feit of fictie: ook uw bedrijfsdak met zonnepanelen is te verzekeren’. 
23 jan, 2023

Isolatie populairste maatregel binnen ISDE

Net als in 2021 is isolatie in 2022 veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 58 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging vorig jaar naar isolatiemaatregelen, waarbij dakisolatie net als een jaar eerder de populairste maatregel is (48,2 miljoen euro).
7 dec, 2022

Ontwikkelen, ontwerpen en bouwen van energiezuinige woningen

Hoge energieprijzen, klimaatverandering en de BENG-regelgeving maken ons er steeds meer van bewust dat we energiezuinig en CO2-arm moeten bouwen. Maar hoe doe je dat precies? Lees hier de whitepaper van de NII.
24 okt, 2022

Assurantiemakelaars bieden oplossing voor verzekeringsproblemen zon-op-dak

Steeds meer ondernemers ondervinden problemen bij het verzekeren van hun zonnestroomdak. Sinds juni kunnen deze ondernemers terecht bij het meldpunt Onverzekerbaar zon-op-dak. Ook assurantiemakelaars Sylvain Liebau en Aad Meijburg zijn bekend met de verzekeringsproblematiek. Samen met Climbel ontwikkelden zij een maatregelenpakket, waardoor de kans op verzekerbaarheid aanzienlijk toeneemt.
12 okt, 2022

Tussenstand meldpunt: 18 voetbalvelden dakoppervlak onverzekerbaar

Het meldpunt Onverzekerbaar zon-op-dak ontvangt sinds juni meldingen van ondernemers die hun zonnestroomdak niet verzekerd krijgen. Inmiddels staat de teller op 113782 m2 onverzekerd dakoppervlak in Nederland.
22 sep, 2022

Extra middelen voor isolatie en duurzame bouw in Miljoenennota

Afgelopen dinsdag presenteerde minister Kaag van Financiën de kabinetsplannen van Rutte IV voor aankomend begrotingsjaar. Net als vorig jaar blijft de verduurzaming van de gebouwde omgeving een belangrijk thema, maar wat gaat er veranderen? In dit artikel zetten wij de belangrijkste plannen voor isolatie en duurzaamheid op een rij.
1 sep, 2022

Dit zijn de meest gestelde vragen over het verzekeren van zonnestroomdaken

Hoewel het kabinet zonnepanelen op grote daken wilt verplichten, lijken steeds meer ondernemers problemen te ervaren bij het verzekeren van hun zonnestroomdak. In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen over het verzekeren van een zonnestroomdak.
30 aug, 2022

Isolatiemaatregelen sneller terugverdiend dan ooit

Wie vandaag zijn of haar huis verduurzaamt, heeft die investering drie keer sneller terugverdiend dan iemand die dat in 2021 heeft gedaan. Oorzaak zijn de hoge energieprijzen. Dat blijkt Dat blijkt uit nieuw onderzoek van CE Delft en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
18 jul, 2022

Webinar over brandveiligheid industriële platte daken met zonnepanelen

Steeds meer ondernemers ervaren problemen bij het verzekeren van hun zonnestroomdak. Met name wanneer er sprake is van kunststof-isolatie in de dakconstructie zien verzekeraars een vergroot brandrisico. Maar is deze houding terecht? Bekijk nu ons webinar.
28 jun, 2022

Slim Isoleren met EPS: begane grondvloer

EPS heb je in allerlei vormen en maten. Het wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar ook in de bouw is EPS onmisbaar. Je kunt er namelijk uitstekend mee isoleren. In deze video laten we je zien waarom EPS geschikt is voor het isoleren van de begane grondvloer.
8 jun, 2022

Meldpunt Onverzekerbaar zon-op-dak geopend

Samen met ontwikkelaars, adviseurs en gebouweigenaren wil SlimIsoleren.nl inzicht krijgen in de problematiek rondom de (on)verzekerbaarheid van zonnestroomdaken en politiek, beleidsmakers en verzekeringsmaatschappijen opnieuw aansporen om snel tot een lange-termijn-oplossing te komen. 
8 jun, 2022

Kabinet wil zonnepanelen op grote daken verplichten

Als onderdeel van de ambitie voor meer zon-op-dak, wil het kabinet zonnepanelen op grote daken verplicht stellen. Dat staat in de Zonnebrief van minister Jetten (D66) voor Klimaat en Energie.
23 mei, 2022

Isolatiematerialen in de circulaire economie: kabinetsplannen

De verplichte hybride warmtepomp (vanaf 2026) was opvallend milieu nieuws afgelopen week. Maar daar blijft het niet bij als het aan minister Harbers en staatssecretaris Heijnen (ministerie Infrastructuur en Waterstaat) ligt. Hun beleidsprogramma is een uitwerking van de afspraken uit het coalitieakkoord en vermeldt maatregelen ter stimulering van de circulaire economie.
11 mei, 2022

Efectis-rapport ‘Onderzoek brandveiligheid industriële platte daken met PV installaties’ nu beschikbaar

Begin dit jaar presenteerde Efectis Nederland het rapport ‘Onderzoek brandveiligheid industriële platte daken met PV installaties’. Het hele rapport is nu online beschikbaar.
20 apr, 2022

Dit is het Nationaal Isolatieprogramma op hoofdlijnen

Op 2 april kondigde het kabinet het Nationaal Isolatieprogramma aan. Doel van dit programma is het isoleren van 2,5 miljoen woningen in de periode tot 2030. Middels vier actielijnen wil het kabinet sneller, slimmer en socialer isoleren. Hoe precies? Dat lees je in dit artikel. Wij zetten de belangrijkste hoofdlijnen uit het Nationaal Isolatieprogramma op een rijtje. 
2 mrt, 2022

Branden op industriële platte daken met zonnepanelen: dit leren we ervan

Op steeds meer industriële platte daken komen zonnepanelen. Veel organisaties hebben hun mening al klaar over de brandveiligheid van deze daken met zonnepanelen. Met name wanneer er sprake is van kunststof isolatie in de dakconstructie. Maar wat zijn nu werkelijk de feiten achter de branden op dit soort daken en wat kunnen we ervan leren?
24 feb, 2022

Brand in Essen: isolatie als oorzaak?

Na de brand in een flatgebouw in de Duitse stad Essen wordt er online gespeculeerd over de oorzaken. Op fora hekelen sommigen de zogenaamd gevaarlijke isolatie van het gebouw. Maar een bekend voorbeeld laat zien dat dit oordeel voorbarig is.
12 jan, 2022

Met Rutte IV zet Nederland in op een circulaire bouweconomie

Het maandag beëdigde kabinet Rutte IV zet de komende vier jaar vol in op het stimuleren van verduurzaming en de circulaire economie. In het regeerakkoord is er volop aandacht voor de het verduurzamen van de Nederlandse bouw- en sloopsector, met als belangrijkste doel het behalen van 60% uitstootreductie in 2030.
17 nov, 2021

Zo komt het Nationaal Isolatieprogramma eruit te zien

Vorige week presenteerde minister Ollongren de hoofdlijnen van het Nationaal Isolatieprogramma. Eerder werd voor dit programma 514 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de periode 2022 t/m 2024. Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is het aanpakken van woningen die nu nog slecht geïsoleerd zijn. In Nederland zijn dat er ongeveer 2,7 miljoen.
29 sep, 2021

Slim Isoleren met EPS: hellend dak

EPS heb je in allerlei vormen en maten. Het wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar ook in de bouw is EPS onmisbaar. Je kunt er namelijk uitstekend mee isoleren. In de serie ‘Slim Isoleren met EPS’ laten we je zien waar in huis EPS gebruikt wordt om te isoleren.
14 sep, 2021

ChristenUnie, GroenLinks en CDA lanceren manifest Nationaal Isolatieprogramma

Het Nederlandse isolatiebeleid moet op de schop. Dat vinden ChristenUnie, GroenLinks en CDA. Ondersteund door zeven maatschappelijke organisaties pleiten zij voor een Nationaal Isolatieprogramma. In het bijbehorende manifest presenteren zij 12 concrete voorstellen om sneller, slimmer en socialer te gaan isoleren.
23 aug, 2021

NII over het belang van goed isoleren

Isoleren is de meest effectieve maatregel om energie te besparen. De moderne generatie kunststof isolatieplaten gemaakt van EPS, PIR, PUR en Resol passen uitstekend in een toekomst waarin bouwwerken steeds beter geïsoleerd worden. De leden van de Nederlandse Isolatie Industrie (NII) werken daarom samen in het geven van voorlichting over de wijze waarop isolatie een bijdrage kan leveren aan energiebesparing en reductie van CO2.
8 jul, 2021

Duurzaam en groen regeerakkoord mogelijk volgens Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen

De zes groene netwerken van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Volt en VVD, samenwerkend in het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP), zijn 50 bouwstenen overeengekomen voor een duurzaam en groen regeerakkoord.
7 jul, 2021

De 5 grootste voordelen van EPS-isolatiemateriaal

EPS, beter bekend als piepschuim, heb je in allerlei soorten en maten. Het wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar ook in de bouw is EPS onmisbaar. Je kunt er namelijk uitstekend mee isoleren. In dit artikel de 5 grootste voordelen van EPS-isolatiemateriaal.
28 jun, 2021

Nationaal Isolatie Programma: waarom het noodzakelijk is

Het Nationaal Isolatie Programma is een initiatief van een brede coalitie van partijen die pleiten voor het verhogen van het tempo van het isoleren van woningen in Nederland. Op dit moment zijn er te veel woningen slecht geïsoleerd: drie op de vier woningen in Nederland scoort lager dan energielabel B. Dit kan én moet beter, vinden de aangesloten partijen. Vandaar dat zij nu met een Nationaal Isolatie Programma komen.
16 jun, 2021

Eerlijke Klimaatagenda roept op tot nationaal isolatieprogramma

De Eerlijke Klimaatagenda roept op tot een nationaal isolatieprogramma voor mensen met een lager inkomen. Het zijn nu doorgaans de laagste inkomens die in de slechtst geïsoleerde huizen wonen, zowel huur als koop. Met een isolatieprogramma worden de huizen van deze mensen als eerste klaargemaakt voor een duurzame warmteoplossing.
15 jun, 2021

Producenten en sloopaannemers enthousiast over opening recyclingfabriek PolyStyreneLoop

Morgen is het zover. Dan opent recyclingfabriek PolyStyreneLoop haar deuren in Terneuzen. Reikhalzend kijken producenten en sloopaannemers uit naar de opening van de fabriek. Met de fabriek komt er eindelijk een einde aan het onderscheid tussen oud en nieuw EPS. Vanaf nu is het mogelijk om al het vrijgekomen EPS uit sloopprojecten te hergebruiken.
15 jun, 2021

Arjan Hol: “Sloopaannemers zijn de schakel tussen oude en nieuwe gebouwen”

Sloopaannemers zijn essentieel in de circulaire economie. Zij ontmantelen en demonteren gebouwen en de vrijgekomen materialen zijn te gebruiken voor nieuwe gebouwen. Met de komst van de recyclingfabriek PolyStyreneLoop hebben sloopaannemers nu ook een adres voor het vrijgekomen EPS-isolatiemateriaal.
14 jun, 2021

Isolatie populairste aanpassing bij verduurzamen woning

Nederlanders geven veel geld uit aan de verduurzaming van hun woning: vorig jaar ruim 8,1 miljard. Dat blijkt uit het Duurzaam Wonen-onderzoek van Multiscope onder 4000 Nederlanders. Het meeste geld gaat naar isolatie.
9 jun, 2021

Buitengevelisolatie voldoet aan eisen brandveiligheid Bouwbesluit

De Nederlandse systemen voor buitengevelisolatie voldoen aan de brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit. Deze conclusie staat in het rapport ‘Brandveilige toepassing van EPS-ETICS’ uitgevoerd in opdracht van de Bond voor Pleisterbouw.
7 mei, 2021

Isolatie industrie: expertise bedrijfsleven noodzakelijk bij opstellen brandnormen

Er is geen sprake van een belangenconflict bij de totstandkoming van normen voor brandveiligheid. Dat is het standpunt van de Nederlandse Isolatie Industrie (NII) in reactie op de uitzending van Zembla op 6 mei.
20 apr, 2021

Ook voor oud EPS uit gebouwen is er nu een oplossing

PolyStyreneLoop biedt een unieke recyclingoplossing die het polystyreen en het broom in de vlamvertrager scheidt.
12 apr, 2021

Op weg naar aardgasvrij: deze isolatiedikte is nodig

Demissionair minister van BZK Kasja Ollongren heeft in maart de ‘standaard en streefwaarden voor woningisolatie’ gepresenteerd. De standaard biedt handelingsperspectief aan woningeigenaren die niet willen wachten op het aardgasvrij maken van de woning, maar nu al maatregelen willen nemen.
25 mrt, 2021

‘100.000 woningen per jaar isoleren met isolatie-voucher’

Met een isolatie-voucher van 2000 euro is het mogelijk 104.000 woningen per jaar te verduurzamen, dat blijkt uit berekeningen van het EIB.
15 mrt, 2021

Otto Friebel: “Recycling is de verantwoordelijkheid van de hele bouwketen”

Friebel is directeur van BRBS Recycling en behartigt de belangen van zeventig recyclingbedrijven van bouw- en sloopafval en bedrijfsafval. We vragen hem welke kansen en uitdagingen hij ziet voor recycling in de bouw.
4 mrt, 2021

Recycling in verkiezingsprogramma’s – groen, groener groenst

Om de circulaire transitie in de bouwsector op vaart te brengen is ondersteunend en stimulerend beleid nodig vanuit de overheid. We zetten daarom naar de standpunten en verkiezingsbeloftes over hergebruik en recycling van materialen op een rij.
18 feb, 2021

De oneindige levensloop van 100% recyclebaar EPS

EPS wordt toegepast in verschillende sectoren, zoals de bouw, de gezondheidszorg en de land- en tuinbouw. Misschien ken je het ook wel als piepschuim, airpop of tempex. Het is een duurzaam materiaal dat oneindig meegaat en niet veroudert.
Blijf automatisch op de hoogte van onze gratis webinars en whitepapers.

Je ontvangt dan maximaal één keer per maand een e-mail van ons.

SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Stybenex is de Nederlandse branchevereniging van fabrikanten van EPS-producten. We geven voorlichting, verrichten eigen studies en werken mee aan onderzoeken die relevant zijn voor de toepassing van EPS.