Het Nederlandse isolatiebeleid moet op de schop. Dat vinden ChristenUnie, GroenLinks en CDA. Ondersteund door zeven maatschappelijke organisaties pleiten zij voor een Nationaal Isolatieprogramma. In het bijbehorende manifest presenteren zij 12 concrete voorstellen om sneller, slimmer en socialer te gaan isoleren.
Hoogste tijd
Op dit moment telt Nederland 2,7 miljoen slecht geïsoleerde woningen. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de energierekening van de bewoners van dit soort woningen. Het doel van het in 2019 gesloten klimaatakkoord is om alle woningen vóór 2050 goed te isoleren. Gaan we echter op het huidige isolatietempo door duurt het tot 2100 voor alle huizen goed geïsoleerd zijn. Ook worden met het huidige isolatiebeleid vooral kapitaalkrachtige woningeigenaren gestimuleerd te verduurzamen. Dit terwijl het vaak de laagste inkomens zijn die in de slechtst geïsoleerde woningen wonen. Tijd om in te grijpen dus.
12 voorstellen
Samen met NVDE, Natuur & Milieu, Consumentenbond, Energie-Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland en VENIN willen de partijen gas geven op isolatie op een manier die bewoners en woningeigenaren helpt én die betaalbaar is. Het manifest bestaat uit twaalf, breed gedragen, voorstellen om sneller, slimmer en socialer te gaan isoleren.
De 12 voorstellen op een rijtje:
1. Sneller: verdrievoudig het isolatietempo
2. Slimmer: bundelen van vraag en aanbod
3. Socialer: extra ondersteuning voor lage inkomens
4. Benut de kracht van de lokale gemeenschap en werk zo aan enthousiasme en draagvlak
5. Lokale isolatieteams bieden maatwerk
6. Voor vakkundige isolatie zijn vakmensen nodig
7. Pak isolatie niet geïsoleerd aan
8. Gezond en milieuvriendelijk isoleren
9. Haal welstand uit de nee-stand
10. Maak subsidies en financiering eenvoudiger en aantrekkelijker
11. Boter bij de vis
12. Volhouden!
Lees hier het complete manifest.
Benieuwd welke rol EPS in dit verhaal kan betekenen? Lees hier waarom EPS duurzaam en uitermate geschikt isolatiemateriaal is.
Praat mee over duurzaam bouwen en recycling op LinkedIn of Twitter of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief delen we maandelijkse onze beste artikelen.
Volg Stybenex via LinkedIn of Twitter om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.