De 5 grootste voordelen van EPS-isolatiemateriaal

EPS heb je in allerlei soorten en maten. Het wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal, maar ook in de bouw is EPS onmisbaar. Je kunt er namelijk uitstekend mee isoleren. Hieronder de 5 grootste voordelen van EPS-isolatiemaeriaal:

1. EPS is duurzaam

EPS is 100% recyclebaar. Schoon EPS wordt direct hergebruikt, of verkruimeld en toegevoegd in het productieproces voor nieuwe EPS-producten. EPS dat (licht) vervuild is, wordt gecompacteerd waarna het grondstof is voor nieuwe bouwproducten. Ook behoudt EPS zijn isolatiewaarde tijdens de gehele levensduur. Hierdoor is EPS niet alleen milieuvriendelijk, maar ook duurzaam.

2. EPS is licht

EPS bestaat voor 98% uit lucht. Hierdoor is EPS ontzettend licht en makkelijk te verwerken. Ook zorgt het lage gewicht voor minder belasting bij transport, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt.

3. EPS is druk- en vormvast

EPS is een zeer lichtgewicht materiaal, maar ook heel sterk. EPS is in staat om hoge belastingen te dragen zonder daarbij zijn vorm te verliezen.

4. EPS is ongevoelig voor vocht

Vocht in gebouwen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook voor de structuur van een gebouw. Omdat EPS geen vocht opneemt, ontstaat er geen vocht- of schimmelvorming. Dit heeft een positief effect op de isolatiewaarden.

5. EPS is gebruiksvriendelijk

Bij de verwerking van EPS is geen persoonlijke bescherming (masker of handschoenen) nodig. Er komen geen vezels of schadelijke stoffen vrij.


Praat mee over duurzaam bouwen en recycling op LinkedIn of Twitter of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief delen we maandelijkse onze beste artikelen.


Volg Stybenex via Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.

Blijf automatisch op de hoogte van onze gratis webinars en whitepapers.

Je ontvangt dan maximaal één keer per maand een e-mail van ons.

SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Stybenex is de Nederlandse branchevereniging van fabrikanten van EPS-producten. We geven voorlichting, verrichten eigen studies en werken mee aan onderzoeken die relevant zijn voor de toepassing van EPS.