Duurzaam en groen regeerakkoord mogelijk volgens Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen

De zes groene netwerken van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Volt en VVD, samenwerkend in het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen (DoPP), zijn 50 bouwstenen overeengekomen voor een duurzaam en groen regeerakkoord. Het is de derde keer op rij dat het DoPP na landelijke verkiezingen met een dergelijk akkoord komt.

50 bouwstenen

Het akkoord omvat een voorstel van 50 maatregelen, ook wel ‘bouwstenen’ genoemd, op het gebied van duurzaamheid. Bij bouwsteen 11 (onder het kopje ‘klimaat en energie’) wordt gesproken over isolatie. Het DoPP stuurt bij bestaande bouw aan op: ‘isoleren, isoleren, isoleren’ en pleit ondertussen voor ‘een snelle ontwikkeling van warmte/koudeopslag waarbij tussentijdse hybride oplossingen onontkoombaar zijn’.

Transitie kruispunt

Volgens het DoPP staat Nederland op een transitie kruispunt. Er rust een belangrijke taak op de schouders van het komende kabinet om de transitie naar een duurzame en groene wereld in goede banen te leiden. Daarom is het nodig om een betrouwbare aanpak te formuleren die aansluit op het Parijsakkoord, de doelen van de Verenigde Naties, de Europese Green Deal en het Nederlandse Klimaatakkoord.

Doel van het akkoord 

Het doel van het akkoord is om motivatie en inspiratie te bieden aan de partijen aan de onderhandelingstafel. Om duurzame doelen snel te halen moeten partijen over de schaduw van hun eigen partij stappen en elkaar de hand reiken. De zes groene netwerken laten zien dat een brede coalitie op het gebied van duurzaamheid wel degelijk mogelijk is.

Benieuwd naar alle 50 bouwstenen? Klik hier voor het hele akkoord.

Het duurzame en groene regeerakkoord is niet het enige initiatief waarin het belang van isoleren wordt onderstreept. Ook het Nationaal Isolatie Programma pleit voor het verhogen van het tempo van het isoleren van woningen in Nederland. Lees hier ons artikel.


Praat mee over duurzaam bouwen en recycling op LinkedIn of Twitter of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief delen we maandelijkse onze beste artikelen.


Volg Stybenex via Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.

Blijf automatisch op de hoogte van onze gratis webinars en whitepapers.

Je ontvangt dan maximaal één keer per maand een e-mail van ons.

SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Stybenex is de Nederlandse branchevereniging van fabrikanten van EPS-producten. We geven voorlichting, verrichten eigen studies en werken mee aan onderzoeken die relevant zijn voor de toepassing van EPS.