Op weg naar aardgasvrij: deze isolatiedikte is nodig

Demissionair minister van BZK Kasja Ollongren heeft in maart de  ‘standaard en streefwaarden voor woningisolatie’ gepresenteerd. De standaard biedt handelingsperspectief aan woningeigenaren die niet willen wachten op het aardgasvrij maken van de woning, maar nu al maatregelen willen nemen. De standaard voorkomt dat zij isolatiemaatregelen treffen die later onvoldoende blijken te zijn.

Isolatiestandaard

Met de standaard en streefwaarden is het voor huiseigenaren makkelijker een woning voor te bereiden op de toekomst waarin verwarming zonder aardgas de norm zal zijn. De isolatiestandaard geeft aan wanneer een woning goed geïsoleerd is en hoeveel warmte ervoor nodig is om deze te verwarmen. De warmtebehoefte wordt uitgedrukt in de hoeveelheid kWh per m2 die nodig is om de woning te verwarmen. Voldoet een woning niet aan de isolatiestandaard, dan is het nodig de isolatie te verbeteren.

Eigenaren waarvan de woning voldoet aan de isolatiestandaard, leveren een bijdrage aan het halen van de klimaatdoelen en de afgesproken CO2-reductie in de gebouwde omgeving voor 2030 en 2050. Ook draagt de toepassing van de standaard bij aan het verlagen van de energierekening. Goed geïsoleerde woningen hebben immers minder energie nodig.

Om potentiële kopers te helpen een inschatting te maken van toekomstige verbouwkosten, zal de standaard een vermelding krijgen op het energielabel. De nieuwe standaard houdt rekening met verschillende kenmerken van een woning. Zo is de standaard voor een jaren dertig woning minder strikt dan voor een woning van bijvoorbeeld twintig jaar oud.

Streefwaarden isolatie

Naast een standaard voor de gehele woning zijn er ook streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen ontwikkeld. Met deze streefwaarden voor het dak, de vloer, de ramen en de gevels kunnen eigenaren stap voor stap aan de slag met het behalen van de nieuwe standaard. Bij elkaar opgeteld geven de streefwaarden een hogere waarde dan de standaard. Eigenaren kunnen dus een eigen plan maken om te komen tot de isolatiestandaard.

Met de standaard en streefwaarden hebben huiseigenaren een referentie waarmee zij de isolatiewaarden van hun huis kunnen vergelijken. Met deze referentie kunnen ze de juiste keuzes maken voor hun huisisolatie.

Dit zijn de streefwaarden:

Download ook het volledige rapport Standaard en Streefwaarden.


Praat mee over duurzaam bouwen en recycling op LinkedIn of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief delen we maandelijkse onze beste artikelen.


Volg Stybenex via Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.

Blijf automatisch op de hoogte van onze gratis webinars en whitepapers.

Je ontvangt dan maximaal één keer per maand een e-mail van ons.

SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Stybenex is de Nederlandse branchevereniging van fabrikanten van EPS-producten. We geven voorlichting, verrichten eigen studies en werken mee aan onderzoeken die relevant zijn voor de toepassing van EPS.