Otto Friebel: “Recycling is de verantwoordelijkheid van de hele bouwketen”

Otto Friebel begon zijn carrière in de afval- en recyclingbranche als commerciële man, maar na het lezen van het bekende werk ‘Cradle to Cradle’ van Michael Braungart en William McDonough, gooide hij zijn carrière om. Hij sloot zich aan bij het naar eigen zeggen “duurzame evangelie”. Op zijn CV prijken bekende namen als BFI (SUEZ), van Gansewinkel (Renewi) en nu BRBS Recycling. Friebel is er directeur en behartigt de belangen van zeventig recyclingbedrijven van bouw- en sloopafval en bedrijfsafval. We vragen hem welke kansen en uitdagingen hij ziet voor recycling in de bouw.

Maak je klaar voor circulair materialenplan

Als belangenbehartiger van recyclers kent Friebel het Landelijk Afvalplan uit zijn hoofd. Terwijl de tweede revisie van het LAP3 nog maar net in werking is gezet, kijkt hij al verder. “De volgende stap is misschien wel het circulair materialenplan. We hebben het dan niet meer over afval, maar over het hergebruik van alle materialen in de keten.”

Friebel roept producenten en bouwers dan ook op om te kijken hoe je in de volledige materiaalketen je verantwoordelijkheid kan nemen. “De ontwerper, de producent, de bouwers, de gebruiker en zelfs de recycler moet kijken hoe hij bij kan dragen aan recycling”.

Aanvullende wet- en regelgeving

Nederland recyclet al 80% van het afval en is daarmee koploper in Europa. Toch is er behoefte aan meer. “We behalen dit percentage al bijna tien jaar, maar van groei is er geen sprake meer”, legt Friebel uit. “We denken dan ook dat aanvullende wet- en regelgeving nodig is om een hoger recyclepercentage te behalen.” Een voorbeeld daarvan is volgens Friebel een lopend onderzoek naar een verbod op het verbranden van recyclebaar afval. Dat onderzoek wordt nu uitgevoerd Royal HaskoningDHV in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

SlimIsoleren.nl heeft op een rij gezet hoe politieke partijen recycling willen stimuleren. De belangrijkste standpunten vind je in de factsheet Standpunten Recycling Tweede Kamerverkiezingen 2021

Verplicht recyclaat

Een andere voorspelling die Friebel doet is dat er voor bepaalde producten een percentage recyclaat verplicht kan worden. Het zou dan voor het realiseren van bijvoorbeeld nieuwe gebouwen verplicht zijn om ‘donorbeton’ te gebruiken. “In sommige markten zoals papier en metaal is dit al gemeengoed, maar ook in de bouw zie je steeds meer certificaten voor producten met recyclaat ontstaan”.

Initiatieven zoals de recyclaat certificaten geven aangemoedigd door het overheidsprogramma Circulair Inkopen een impuls aan het gebruik van recyclaat. “Het geeft producenten het nodige duwtje om recyclaat te gebruiken”. En ook inkopers houden door het overheidsprogramma steeds vaker rekening met recycling aan het einde van de keten. “Voor inkopers is het steeds belangrijker dat producten zijn ontworpen om te recyclen”, aldus Friebel.

Op de bouwplaats

Verderop in de keten, op de bouwplaats zelf, ziet Friebel dat bouwers hun afval al goed scheiden. Toch kan het beter. “Bouwers hebben nog veel afval in de vorm van verpakkingen, zaag- en snijresten en breuk. Dat is eeuwig zonde”. Enthousiast is Friebel over de ontwikkelingen in duurzaam slopen. “Waar je vroeger alleen de sloopkogel zag, zie je tegenwoordig dat slopers selectief slopen of circulair slopen”. Hoe duurzaam slopen is, is vooral afhankelijk van de afnemer. “Wil de afnemer specifiek recyclaat overhouden, dan zal de sloper daar rekening mee houden. Belangrijk is dat de afnemer de sloper een incentive geeft.” Friebel ziet het als positieve ontwikkeling dat soms al in de aanbesteding gespecificeerd staat welke materialen en componenten een sloper moet scheiden met het oog op recycling. Het is die manier van nadenken over circulariteit die Friebel hoopvol stemt.

Neem je verantwoordelijkheid

Wat Friebel betreft zijn er dan ook twee termen belangrijk voor de hedendaagse bouwer en bouwadviseurs: ‘design for disassembly’ en ‘design for recycling’. “Als ontwerpers, inkopers, bouwers én slopers’ deze termen in hun hart sluiten kunnen we de stap maken naar 100% recycling”. Het is volgens Friebel dan ook zaak dat de hele keten zijn verantwoordelijkheid neemt. “Samen en alleen in overleg kunnen we circulaire bouwplaats realiseren”. 


Praat mee over duurzaam bouwen en recycling op LinkedIn of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. Volg Stybenex via Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.

Blijf automatisch op de hoogte van onze gratis webinars en whitepapers.

Je ontvangt dan maximaal één keer per maand een e-mail van ons.

SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Stybenex is de Nederlandse branchevereniging van fabrikanten van EPS-producten. We geven voorlichting, verrichten eigen studies en werken mee aan onderzoeken die relevant zijn voor de toepassing van EPS.