Particulieren en bedrijven die willen isoleren, kunnen daar ook dit jaar subsidie voor ontvangen via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. De door het kabinet beschikbaar gestelde subsidiepot bevat dit jaar 600 miljoen euro, 40 miljoen meer dan vorig jaar.
Huiseigenaren krijgen via de investeringssubsidie een deel van hun investeringen vergoed als zij investeren in isolatie. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing is een populaire voorziening. In 2023 vroegen ruim 200.000 particulieren de subsidie aan.
Investeringsubsidie voor isolatie
Wie ervoor kiest zijn of haar huis te isoleren, ontvangt een subsidiebedrag per vierkante meter isolatie. Voor gevel-, dak- en vloerisolatie is dat bijvoorbeeld respectievelijk 19 euro, 15 euro en 5,50 euro. Door isolatiemaatregelen te combineren, is het mogelijk de tegemoetkoming te verdubbelen. Wie zijn dak en gevel isoleert, ontvangt dan 38 euro per vierkante meter gevelisolatie en 30 euro voor elke vierkante meter dakisolatie.
Een hoge isolatiewaarde is vereist
Om voor de subsidie in aanmerking te komen, is een isolatiewaarde van 3,5 of hoger vereist. Voor spouwmuurisolatie moet nieuw aangebrachte isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 1,1 [m2 K/w]. Met isolatiemateriaal EPS zijn deze waarden eenvoudig en betaalbaar te realiseren. Daarnaast biedt EPS ook nog duurzame voordelen. Zo gaat EPS ontzettend lang mee en is EPS volledig recyclebaar. Omdat EPS ongevoelig is voor vocht, rot het niet, is er geen sprake van vocht- of schimmelvorming en behoudt het materiaal zijn kwaliteit gedurende de volledige levensduur.
ISDE aanvragen
Je kunt de ISDE tot 24 maanden na installatie of uitvoering aanvragen. Dat kan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor particuliere huiseigenaren heeft Vereniging Eigen Huis een handig stappenplan gepubliceerd met uitgebreide checklists en handige tips voor wie aan de slag gaat.
Foto:Kingspan Unidek.