Na de brand in een flatgebouw in de Duitse stad Essen wordt er online gespeculeerd over de oorzaken. Op fora hekelen sommigen de zogenaamd gevaarlijke isolatie van het gebouw. Maar een bekend voorbeeld laat zien dat dit oordeel voorbarig is.
Op 21 februari 2022 heeft een brand een flatgebouw met 39 appartementen in Essen volledig verwoest. De brand verspreidde zich in de nacht op maandag snel: vermoedelijk vanaf een balkon of een appartement over de hele gevel. De oorzaken zijn nog onduidelijk. Toch wordt er online al wild gespeculeerd over de rol van de isolatie van het gebouw. Volgens de eigenaar van het gebouw is minerale wol toegepast, omdat dat minder brandgevaarlijk zou zijn.
Isolatie onder verdenking als brandversneller – geen alleenstaand geval
De brand in Essen is zeer vergelijkbaar met de verwoestende brand in Londen in 2017. De “Grenfell Tower” stond binnen een uur volledig in brand: 72 mensen kwamen om het leven. Ook hier werd isolatie al snel als oorzaak aan de orde gesteld. Uit uitgebreid onderzoek bleek echter dat de isolatie niet doorslaggevend was. De oorzaken waren eerder de gevelbeplating van het gebouw en de onjuiste verwerking ervan.
Ook na de brand in de Bargmannstraße in Essen moet eerst het onderzoek naar de oorzaken worden afgewacht. De windstoten van de storm ‘Antonia’ zouden mede verantwoordelijk kunnen zijn geweest, net als de bekleding en scheiding van de balkons door plastic, aldus de brandweer.
Dit artikel is een vertaling van het artikel geschreven door Jens Hakenes, co2online. Verder lezen? Ga naar: Feuer in Essen: Lag´s an der Dämmung? | co2online.