Dit is het Nationaal Isolatieprogramma op hoofdlijnen

Op 2 april kondigde het kabinet het Nationaal Isolatieprogramma aan. Doel van dit programma is het isoleren van 2,5 miljoen woningen in de periode tot 2030. Middels vier actielijnen wil het kabinet sneller, slimmer en socialer isoleren. Hoe precies? Dat lees je in dit artikel. Wij zetten de belangrijkste hoofdlijnen uit het Nationaal Isolatieprogramma op een rijtje. 

Waarom een Nationaal Isolatieprogramma?

Het tempo van energie besparen en isoleren moet omhoog, omdat:

  • Er steeds meer isolatiemaatregelen worden genomen, maar nog te weinig
  • Er 1,5 miljoen woningen zijn met energielabel E of slechter
  • De energieprijzen al maanden aanhoudend hoog zijn
  • We minder afhankelijk willen zijn van aardgas uit Rusland

De vier actielijnen

Om dit voor elkaar te krijgen, heeft het kabinet de volgende vier actielijnen geformuleerd:

1. Rijk en gemeenten isoleren samen 750.000 koopwoningen

Gemeenten kunnen meerjarige plannen indienen en worden gevraagd zich te richten op woningen met de slechtste energielabels.

2. Verhuurders isoleren 1 miljoen huurwoningen

De afspraken uit het coalitieakkoord over normeringen en positieve financiële prikkels moeten ertoe leiden dat 700.000 sociale huurwoningen en 300.000 particuliere huurwoningen naar de standaard worden geïsoleerd.

Afspraken met woningcorporaties moeten ervoor zorgen dat huizen met energielabels E, F en G na 2028 nagenoeg niet meer voorkomen.

(Kleine) particuliere verhuurders worden gestimuleerd te isoleren en de regelgeving voor initiatief- en instemmingsrecht bij huurders wordt aangepast.

3. Huiseigenaren isoleren zelf 750.000 koopwoningen

Met aantrekkelijke subsidies en een communicatiecampagne wil de regering 750.000 huiseigenaren stimuleren zelf hun koopwoning te verduurzamen.

Eigenaren krijgen vanaf 1 januari 30% subsidie op isolatiemaatregelen als zij hun huis op meer dan twee manieren verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 is deze subsidie ook geldig als eigenaren hun huis slechts op één duurzaamheidsaspect aanpakken.

4. Samen energie besparen

De regering blijft gemeenten en woningcorporaties ondersteunen om energiearmoede onder kwetsbare inwoners te voorkomen. Het kan daarbij gaan om het beschikbaar stellen van energiebesparende producten, maar ook om het geven van begeleiding in de vorm van energiecoaches.

Met deze maatregelen wil de regering ook de bewoners in nog niet geïsoleerde huizen tegemoetkomen.

Verder…

  • Worden de subsidies Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) en Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) uitgebreid
  • Wordt Financiering Nationaal Warmtefonds makkelijker en toegankelijker
  • Gaan makelaars, taxateurs, hypotheekadviseurs en financiers huiseigenaren adviseren over het verduurzamen van slecht geïsoleerde woningen
  • Kunnen huiseigenaren op verbeterjehuis.nl zien hoe en met welke subsidies zij hun woning kunnen verduurzamen

In totaal heeft het kabinet 4 miljard euro rijksbijdrage beschikbaar gesteld om 2,5 miljoen woningen in de periode tot 2030 te isoleren.

Benieuwd naar het complete programma? Klik dan hier.


Volg SlimIsoleren.nl op LinkedIn of Twitter om op de hoogte blijven van het laatste isolatie- en duurzaamheidsnieuws uit Den Haag.


Volg Stybenex via LinkedIn of Twitter om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.

Blijf automatisch op de hoogte van onze gratis webinars en whitepapers.

Je ontvangt dan maximaal één keer per maand een e-mail van ons.

SlimIsoleren is een initiatief van Stybenex. Stybenex is de Nederlandse branchevereniging van fabrikanten van EPS-producten. We geven voorlichting, verrichten eigen studies en werken mee aan onderzoeken die relevant zijn voor de toepassing van EPS.

Stybenex is lid van EUMEPS.

Stybenex is een trotse partner van EPS Cycle