Net als in 2021 is isolatie in 2022 veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 58 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging vorig jaar naar isolatiemaatregelen, waarbij dakisolatie net als een jaar eerder de populairste maatregel is (48,2 miljoen euro).
In totaal werd vorig jaar via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor 308,5 miljoen euro subsidie aangevraagd. Dat is ruim drie keer zoveel als het jaar ervoor: in 2021 ging het om 95,7 miljoen euro.
Ook dit jaar kunnen consumenten en bedrijven weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen en zonneboilers. In totaal is er 350 miljoen euro beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat meer mensen van de subsidieregeling gebruik kunnen maken, zijn er in 2023 een aantal wijzigingen doorgevoerd.
De belangrijkste wijzingen op een rij:
– In 2023 kunnen woningeigenaren ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel
– Woningeigenaren kunnen vanaf 2023 subsidie aanvragen voor een elektrische kookvoorziening
– Vanaf 2023 hebben woningeigenaren 24 maanden de tijd om een subsidieaanvraag te doen nadat zij een maatregel hebben laten uitvoeren
– Het vermogen van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie gaat omhoog
– Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat
– Subsidie aan verenigingen van eigenaars (VvE) voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten gaat in januari 2023 over naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE)
Praat mee over duurzaam bouwen en recycling op LinkedIn of schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief delen we maandelijkse onze beste artikelen.
Volg Stybenex via Twitter of LinkedIn om op de hoogte te blijven van al het nieuws over EPS.